כל הגורמים לאסתמה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הגורמים לאסתמה
הגורמים לאסתמה
אסתמה - גורמים

אף אחד אינו יודע מה באמת גורם לאסתמה. מה שמדענים כן יודעים, הוא שאסתמה היא מחלה דלקתית כרונית בדרכי הנשימה. תסמיני המחלה וסיבותיה בקרב אנשים שונים. ובכל זאת, היבט אחד משותף לכל הסובלים מאסתמה: כאשר דרכי הנשימה באים במגע עם הגירוי, הם הופכים להיות מודלקים, צרים ומלאים בריר.

כאשר אדם סובל מהתקף אסתמה, התכווצויות השרירים סביב דרכי הנשימה, דלקת ונפיחות הקרום הרירי המצפה את דרכי הנשימה, וכמויות עודפות של ליחה, גורמים להיצרות דרכי הנשימה.

מצב זה גורם לעליית התנגדות דרכי הנשימה ומקשה יותר על הנשימה. כתוצאה מכך נגרם קוצר נשימה, שיעול וצפצופי נשימה. לעיתים מופיע השיעול בשל הגירוי בדרכי הנשימה וניסיון הגוף לנקות הצטברויות ליחה סמיכה.

אז למה אדם אחד סובל מאסתמה בעוד שאדם אחר לא? מדענים סבורים כי אלרגיות מהוות תפקיד משמעותי בקרב אנשים רבים הסובלים מאסתמה, אך לא בקרב כולם. כמו באלרגיה, הגורמים עשויים להיות נעוצים בהיסטוריה משפחתית, ולאסתמה קיים מרכיב גנטי חזק.

חשוב להבין את גורמי האסתמה הרבים. ברגע שאדם מזהה ומקטין את החשיפה לגירויים או לגורם הספציפי לאסתמה, הוא יכול לשלוט באסתמה באופן פעיל ולהפחית את תדירות ההתקפים. לדוגמה, אם אדם מוצא כי אלרגיות הן הסיבה האמיתית לאסתמה, יתכן שהוא סובל מאסתמה אלרגית.

יש לפתח מודעות לסביבה, למזון ולאלרגיות הנגרמות משאיפה. הימנעות מהגירויים והגורמים עשויה לסייע באופן משמעותי למניעת האסתמה באמצעות הפחתת תדירות ההתקפים או חומרתם.

אם נראה כי זיהום סביבתי גורם לאסתמה, חשוב להישאר בבית בתקופות של זיהום אוויר כבד. יש לנסות למצוא את הגירוי הספציפי לאסתמה, ולאחר מכן להימנע מהגורמים על מנת לפתח שליטה טובה באסתמה.

אלרגיות שעלולות לגרום לאסתמה

שמונים אחוזים מהאנשים הסובלים מאסתמה, סובלים מאלרגיות לחומרים הנישאים באוויר, כגון עץ, דשא, פריחת צמחים, עובש, קשקשים של בעלי חיים, קרדית אבק וחלקיקי מקקים.

אלרגיות למזון עלולות לגרום לתגובות קלות עד מסכנות חיים. המאכלים הנפוצים ביותר הקשורים לתופעות אלרגיות הם: ביצים, חלב, בוטנים, סויה, חיטה, דגים, פירות ים, סלטים ופירות טריים.

שימורי מזון עלולים אף הם לעורר אסתמה, ותוספים כגון נתרן ואשלגן, אשר משמשים בדרך כלל לעיבוד מזון או הכנתו, עלולים לעורר אסתמה בקרב אנשים רגישים.

אסתמה ופעילות גופנית

פעילות גופנית מאומצת עלולה לגרום להיצרות דרכי הנשימה בקרב כשמונים אחוזים מהאנשים הסובלים מאסתמה. בקרב אנשים מסוימים, פעילות גופנית היא הגורם העיקרי לתסמינים, המתבטאים בלחץ בחזה, שיעול וקשיי נשימה בתוך חמש עד שמונה הדקות הראשונות של אימון אירובי.

התסמינים מתפוגגים בדרך כלל כעשרים דקות עד חצי שעה לאחר הפעילות, אך בקרב חמישים אחוזים מהסובלים מאסתמה, תרגול אירובי עשוי לעורר התקף אסתמה נוסף כשש עד עשר שעות לאחר מכן. חשוב להתחמם לאט וכראוי לפני הפעילות הגופנית, על מנת למנוע את ההתקף.

צרבת ואסתמה

צרבת ואסתמה חמורה הולכים לעיתים קרובות יד ביד. מחקרים שבוצעו לאחרונה מוכיחים כי עד 89% מהאנשים הסובלים מאסתמה, סובלים אף מצרבת חמורה, המכונה מחלת החזר וושטי. בדרך כלל מתרחשים ההתקפים בלילה, כאשר האדם הסובל מהאלרגיה שוכב.

השסתום בין הוושט והקיבה מונע מחומצות קיבה להגיע אל הוושט. כאשר רפלוקס הקיבה והחומצות מנסות לפלס את דרכן מעלה אל הוושט, ומצליחות להגיע אל הגרון או דרכי הנשימה, עלול הגירוי הדלקתי לעורר התקף אסתמה.

ריפלוקס כגורם לאסתמה מתחילה בהופעת אסתמה בבגרות. האבחון המדויק מתבצע באמצעות בדיקת היסטוריה משפחתית של אסתמה, היסטוריה של אלרגיות או ברונכיטיס, ושיעול בזמן שכיבה. אם הרופא חושד בבעיה זו, הוא עשוי להמליץ על בדיקות פרטניות על מנת לחפש את הגירוי המדויק, לשנות את הרגלי התזונה או להציע טיפול תרופתי.

עישון ואסתמה

לאנשים מעשנים קיים סיכוי גבוה יותר לסבול מאסתמה. העישון הופך את תסמיני השיעול וצפצופי הנשימה לגרועים יותר. נשים המעשנות במהלך ההיריון מגבירות את הסיכון לצפצופי נשימה של התינוקות שלהם.

תינוקות שאימותיהן עישנו במהלך ההיריון, סובלים אף מתפקוד ריאות גרוע. אם אדם מעשן סובל מאסתמה, הפסקת עישון היא הצעד החושב ביותר אותו הוא יכול לנקוט על מנת להגן על ריאותיו.

סינוסיטיס בדרכי הנשימה העליונות

סינוסיטיס גורמים לדלקת בקרומים הריריים. דלקת זו גורמת לקרומים הריריים בסינוסים להפריש יותר ריר, בדומה לאסתמה. כשר הסינוסים מודלקים, דרכי הנשימה מגיבים באופן דומה בקרב אנשים רבים הסובלים מאסתמה. מניעה וטיפול מהיר בדלקת הסינוסים משפרים לעיתים קרובות את תסמיני האסתמה.

זיהומים ואסתמה

התקררות, שפעת, ברונכיטיס ודלקות בסינוסים, עלולים לגרום להתקף אסתמה. זיהומים בדרכי הנשימה עלולים להוות גירוי נגיפי שכיח לאסתמה, במיוחד בקרב ילדים מתחת לגיל עשר. רגישות זו בדרכי הנשימה גורמת בקלות לנשימה צרה יותר והיא עלולה להימשך כחודשיים לאחר שמתפתח זיהום בדרכי הנשימה העליונות.

תרופות ואסתמה

אנשים רבים הסובלים מאסתמה רגישים לאספירין ולתרופות אחרות, כגון תרופות נוגדות דלקות: אדוויל, נפרוקסן, וחוסמי בטא המשמשים לטיפול במחלות לב, לחץ דם גבוה וגלאוקומה. אם אדם יודע כי הוא רגיש לתרופות אלו, עליו לוודא שהרופא מתעד את הרישום המתאים בגיליון הרפואי האישי, וליידע תמיד את הרוקח לגבי תגובה זו לפני נטילת תרופה חדשה.

גורמים נוספים לאסתמה

גירויים רבים, כולל עשן טבק, עשן ממכשירים עצים או קמינים, ריחות בשמים חזקים, חומרי ניקוי ועוד, נחשבים לחומרים מגרים אשר עלולים לגרום להתקף אסתמה. בנוסף, זיהום אוויר, אבק, מזג אוויר קר, שינויי טמפרטורה ולחות או אדים חריפים עלולים אף הם לעורר התקף.

מעוררי אסתמה נוספים הם רגשות חזקים הכוללים מתח, חרדה, בכי, צעקות, כעס או צחוק חזק.

כיצד מחריפים הגירויים את האסתמה?

בקרב אנשים רבים הסובלים מאסתמה, דרכי הנשימה תמיד מודלקות ורגישות מאוד, ולכן הם מגיבים למגוון רחב של גורמים חיצוניים. כאשר הם באים במגע עם גורמים אלו, הם מפתחים את תסמיני האסתמה. התקף אסתמה עלול להתחיל מיד לאחר החשיפה לגורם או מספר ימים ואפילו שבועות מאוחר יותר.

הכרה והימנעות מהגורמים הספציפיים לאסתמה היא הדרך החשובה לשליטה במצב. יחד עם זאת, יש לזכור כי הדרך הטובה ביותר להתמודד היא לקבל טיפול תרופתי לאסתמה, המותאם באופן אישי על ידי הרופא, לפי סוג האסתמה, הרגישויות הייחודיות וההיסטוריה הרפואית.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן