אבחון של סרטן הריאות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

איבחון

איבחוןבדומה למחלות ממאירות אחרות, קיימת חשיבות גדולה מאוד באבחנה מוקדמת של סרטן הריאות. כאשר מגלים את המחלה בשלבים מוקדמים, ניתן לבצע טיפול קל וסיכויי ההישרדות גבוהים.

לעומת זאת, אבחנה מאוחרת גורמת לכך שדרגת הגידול גבוהה, האופציות הטיפוליות פחות יעילות והפרוגנוזה יורדת.

בדיקת סקר לסרטן הריאות

קיימים חילוקי דעות בקרב רופאים האם כדאי לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן הריאות בדומה למחלות אחרות (כמו סרטן המעי הגס, סרטן השד וכו'). מצד אחד, גילוי מוקדם של המחלה עוד לפני שהופיעו סימפטומים יכול להוביל לטיפול מהיר יותר ולאפשר החלמה מהירה וסיכויי הישרדות גבוהים יותר.

מצד שני, בדיקות כאלה יכולות לגלות גידולים שפירים שכלל לא דורשים טיפול, אך חושפים את הנבדקים לפרוצדורות פולשניות ומסכנות כמו ביופסיה.

מחקרים שונים תומכים בכל אחת מהדעות, וביצוע בדיקות הסקר לגילוי מוקדם של סרטן הריאה תלויים בעיקר ברופא המטפל וברצון המטופלים.

יש לזכור שרוב מקרי סרטן הריאות מופיעים במעשנים או בכאלה שהיו חשופים שנים רבות לעשן סיגריות, ועל כן יש לשקול ביצוע בדיקות כאלה אצל אנשים שבסיכון.

בדיקות לאבחנת סרטן הריאות

כאשר מופיעים סימפטומים המחשידים בסרטן הריאות, ניתן לבצע מספר בדיקות על מנת לאבחן או לשלול את המחלה.

כשלב ראשון פונים בדרך כלל לבדיקות הדמייה ובשלבים מאוחרים יותר לבדיקות פולשניות כמו ביופסיה.

לאחר אבחנת המחלה, ניתן לבצע בדיקות נוספות על מנת לקבוע את דרגת הגידול במטרה להחליט על טיפול.

בדיקות הדמיה

בדיקות הדמיה שונות מאפשרות מבט אל הריאות ובית החזה במטרה לאתר מבנים אנטומיים שאינם תקינים ועלולים להחשיד כגידולים סרטניים. בדיקות ההדמיה מהירות ולא פולשניות, ומאפשרות תשובה תוך מספר דקות.

הבדיקות הנפוצות ביותר לאבחנת סרטן הריאה הן צילום חזה ו-CT, ובהתאם למצב בוחרים את הבדיקה המתאימה.

  • צילום חזה – בדיקה פשוטה מאוד במהלכה מקבלים מבט על בית החזה מקדימה ומהצד. לאחר הצילום ניתן לאתר פתולוגיות שונות ומבנים לא תקינים התופסים מקום בבית החזה ומחשידים על הימצאות הגידול. צילום החזה מבוצע תוך מספר דקות ואינו כולל חשיפה לכמות קרינה גדולה מאוד, אך לעומת בדיקת ה-CT, התמונה המופקת מצילום החזה היא ברזולוציה נמוכה יותר, ולא תמיד מאפשרת אבחנה מלאה ומדוייקת.
  • בדיקת CT – זוהי בדיקת הדמיה ברזולוציה גבוהה המאפשרת זיהוי גידולים, מיקומם ואיפיונם. באמצעות בדיקת ה-CT ניתן לאתר ברגישות גבוהה את גבולות הגידול ולראות הימצאות גרורות. בדיקת ה-CT מפיקה חתכים של בית החזה, ובכך מאפשרת מיקום טוב יותר ורזולוציה גבוהה מהרבה מאשר בדיקת החזה. החיסרון בבדיקה זו הוא מחירה הגבוה, וחשיפה לרמת קרינה גבוהה יחסית.

דגימת ליחה

במידה והמטופל מפיק כמות ליחה גדולה, ניתן לקחת דגימת ליחה ולבצע בה בדיקה ציטולוגית – בדיקה בה מסתכלים על הדגימה תחת המיקרוסקופ ומאפיינים את התאים המצויים בה.

במקרים של סרטן הריאות ניתן לאפיין בליחה תאים סרטניים, המעידים על התהליך הממאיר. בדיקה זו כמובן לא יכולה למקם את הגידול ולהעיד על רמת ההתמיינות ועל כן פחות שימושית.

ביופסיה

השלב המשמעותי ביותר בתהליך האבחנה הוא ביופסיה – בדיקה בה לוקחים פיסה מהאזור החשוד כממאיר במטרה לבדוק את התאים בו ולהעריך האם הם סרטניים. ניתן לבצע ביופסיה במספר דרכים:

  • ברונכוסקופיה – פרוצדורה בה מכניסים ברונכוסקופ אל דרכי האוויר ולוקחים בצורה מדוייקת את הרקמה החשודה.
  • מדיאסטינוסקופיה – הליך בו מבצעים חתך בבסיס הצוואר ודרכו מכניסים אל מרכז החזה כלים כירורגיים במטרה להוציא דגימה מקשריות הלימפה.
  • ביופסיית מחט – באמצעות הנחיית שיקוף או CT מכניסים מחט אל האזור החשוד ומוציאים ממנו רקמה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן