השפעת האבק על הריאות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אבק וריאה

אבק וריאההאוויר שמקיף אותנו מלא באבק. "אבק" זה איננו חומר כימי יחיד. מדובר למעשה בחלקיקים שונים, מחומרים שונים. חלק מחומרים אלו מזיקים במידה זו או אחרת לריאות.

המחקר הרפואי בחן בשיטות אפדימיולוגיות ומעבדתיות קשר בין חומרים מזיקים שונים הנמצאים באוויר ("אבק"), לבין מחלות ריאה.

חומרים כמו אסבסט וסיליקה נקשרו לשינויים כרונים בריאות, שחלקם יכולים להופיע גם לאחר שנים רבות, כפי שיפורט בהמשך.

באופן בסיסי, מנגנוני הגנה בריאות יכולים להתמודד עם חלקיקי אבק בגדלים שונים. חלקיקי אבק שגודלם מעל 10 מיקרומטר מפונים לרוב על ידי מנגנוני ההגנה של דרכי הנשימה העליונות, ולא מגיעים אל רקמת הריאה.

חלקיקים שגודלם מעל 2.5 מיקרומטר שוקעים בסימפונות הראשיים, ורק חלקיקים קטנים יותר מגיעים אל נאדיות הריאה. גם תאים של מערכת החיסון, מאקרופאגים, נמצאים בתוך הריאה ומנקים חלקיקים שונים שיכולים להזיק לריאות.

עם זאת, פעילותם של כל גורמי ההגנה האלו מוגבלת, ובחשיפה ממושכת לאורך זמן ארוך נזק ריאתי כמעט ואיננו נמנע.

אצל בעלי מקצועות העובדים בסביבת חומרים המזיקים לריאות מומלץ שימוש באמצעי הגנה שונים וביקורת תקופתיות במסגרת רפואה תעסוקתית.

באופן כללי, מחלקים את סוגי האבק לחלקיקים לא אורגנים, וחלקיקים אורגנים. נציג כאן בקצרה כמה ממחלות הריאה העיקריות הנגרמות על ידי אבק.

מחלות ריאה הנגרמות מאבק לא אורגני

מספר מחלות נגרמות כתוצאה מחשיפה לאבק לא אורגני, כלומר חלקיקים שמקורם לא מן החי. נסביר בקצרה על כמה מהמחלות החשובות שנקשרו לסוגים של אבק אי – אורגני.

אסבסטוזיס היא מחלה נגרמת כתוצאה מחשיפה לגרגירי אסבסט. הנזקים שנוצרים מאסבסט בריאה הם מגוונים למדי.

חשיפה לאסבסט יכולה לגרום להופעת פלאקים בשכבת הרקמה המקיפה את הריאה – הפלוארה (Pleura), אלא שאלא לרוב אינם גורמים לסימפטומים כלשהם.

חשיפה לאסבסט יכולה לגרום גם למחלת הריאה אסבסטוזיס (aasbestosis). מחלה זו מאופיינת ביצירת רקמת חיבור (בתהליך המכונה פיברוזיס – fibrosis).

רקמת החיבור מונעת מהריאה להתנפח בעת כניסת האוויר, ולכן היא מסווגת תחת מחלות ריאה מגבלתיות (restrictive lung disease).

חשיפה לאסבסט נקשרה גם להופעה של גידולים נדירים בפלוארה, שנקראים מזתליומות. אלו גידולים ממאירים עם סיכויי החלמה נמוכים. גם הסיכון לסרטן ריאה רגיל עולה לאחר חשיפה לאסבסט.

מחלת ריאה אחרת הנובעת מחשיפה לאבק לא אורגני נקראת סיליקוזיס (Slicosis), והגורם הפוגע בה הוא סילקה.

החשיפה העיקרית לסילקה מתרחשת בקרב כורים, פועלים בתעשיות החשופים לחיתוך של אבנים, פחם, זכוכית ובטון, ועוד.

מעשנים כבדים שנחשפים לסילקה יכולים לפתח מחלות ריאות חריפה תוך זמן קצר בן מספר דקות בלבד.

חשיפה ממושכת וארוכה לסילקה מביאה להופעתם של גופיפים באונות העליונות של הריאה. בתוך הריאה נוצרת רקמת חיבור, המקשה על תהליך הנשימה.

חולים הסובלים מסילקוזיס הם בעלי מערכת חיסונית ירודה ולכן בסכנה מוגברת למחלת השחפת, זיהום במיקובקטריות אחרות, וזיהומים פטרייתים. ככל הנראה סיליקה הוא גם חומר קרצינוגני – המעודד התפתחות סרטן בריאות.

חשיפה לאבק הנוצר מפחם מובילה למחלה הידועה בשם: מחלת הריאה של עובדי הפחם" – Coal Worker’s Pneumoconiosis.  מחלה זו גורמת הופעת נודולות בחלקים העליונים של הריאה, פוגעת בתפקודי הריאות ומגבירה את הסיכון לתמותה ממחלות שונות.

מחלות ריאה הנגרמות מאבק אורגני

 גם אבק שמקורו מחומרים אורגניים (חומרים מהחי והצומח) יכול לגרום למחלות ריאה.

חשיפה לאבק של כותנה גורם למחלת ,ביסינוזיס, או "מחלת יום ראשון" (Byssinosis, “mondy fever”). אצל פועלים החשופים לאבק זה (בתעשיות של כותנה, פשתן ובדים אחרים) מופיעים סימנים של לחץ בחזה עם החזרה לעבודה לאחר סוף השבוע, והחשיפה המחודשת לאבק, שמגרה את דרכי הנשימה (ומכאן שמה של המחלה).

בחשיפה ממושכת, כאבים בחזה יכולים להופיע גם במהלך השבוע. לאחר שנים של חשיפה יכולה להתפתח מחלה חסימתית כרונית בריאות.

חשיפה לאבק הקשור בעבודות בחווה גורם למחלת "ריאת החוואי" (Farmer’s lung). החשיפה לעובשים שונים הנמצאים בקש, עם מעורבות של חיידקים שונים יכול להוביל לתגובה של רגישות יתר ריאתית.

המחלה אקוטית, וכוללת קשיי נשימה, שיעול וחום המופיעים תוך מספר שעות מהחשיפה. חשיפה ממושכת מובילה גם היא לנזק ריאתי.

ראו גם:

הידעתם כי מנועי דיזל תורמים לסרטן הריאות? מידע על מחקר שבחן זאת

חשיפה לאסטבס עלולה לגרום למחלות ריאה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן