אסבסט ומחלות ריאה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

עובד בניין

עובד בנייןאסבסט הוא שם כולל של קבוצת חומרים כימיים המכילים מגנזיום וסילקה. תכונותיהם הכימיות של חומרים אלו הפכו אותם לחומרים מצוינים לבנייה.

נהוג לסווג את סוגי האסבסט על פי צורת הגבישים שהם יוצרים. חשיפה לאסבסט יכולה להתרחש אצל כורי פחם, עובדים תעשייתים המתעסקים עם חומרים שונים (למשל בתעשיית הבטון), חשיפה לאסבסט שנמצא בשימוש בבניינים, וגם חשיפה למקורות גיאולוגים.

חומר האסבסט מורכב, מיוצר בתנאים תעשייתים ונחשב למסוכן אך עדיין נאלצים להשתמש בו. עם החשיפה לסכנות הטמונות בשימוש באסבסט רצוי להחליפו לעיתים תדירות ולפנות אסבסט כאשר הוא מתבלה או כשאר נגרם נזק לגג המבנה וכן הלאה. במדריך הבא תוכלו לדעת במדויק מתי כדאי וצריך לפנות אסבסט.

אסבסט גורם נזק לריאה

ככל הנראה, אסבסט גורם נזק לריאה על ידי פגיעה ישירה בתאים. חשיפת תאי הריאה לאסבסט גוררת תגובה דלקתית עם שחרור של חומרים מעודדי דלקת המכונים ציטוקינים.

בנוסף לתגובה הדלקתית, אסבסט גורם ליצירה של "רדיקלים חופשיים" בריאה. רדיקלים חופשיים הם חומרים מחמצנים הידועים ביכולתם לפגוע בתאים, להזיק לדנ"א, ולגרור התמרות סרטניות.

נזקים שעלולים לקרות עקב חשיפה לאסבסט למערכת הנשימה

באופן כללי, אפשר לחלק את הנזקים הנגרמים מאסבסט לשלוש קבוצות עיקריות: מחלת האסבסטוזיס, השייכת לקבוצת מחלות ריאה הנגרמות מחשיפה סביבית ונקראות "פנוימוקניוזיס" (pneumoconioses), מחלות הפגועות בשכבת הפלוארה, המקיפה את הריאה, וגידולים סרטניים המופיעים לאחר חשיפה לאסבסט.

למרות העמקה של המודעות והידע על הנזקים שנגרמים מחשיפה לאסבסט, מחלות אלו נותרו עדיין בעלות חשיבות קלינית מרובה.

מחלת האסבסטוזיס

מחלת האסבסטוזיס (asbestosis) מופיעה שנים ארוכות לאחר החשיפה הראשונית לאסבסט – בדרך כלל בטווח של בין עשרים לשלושים שנה מאוחר יותר.

הסימפטומים הראשונים כוללים בעיקר קוצר נשימה וקשיי נשימה במאמץ.  סימפטומים קלאסיים של מחלות ריאה אחרות כמו שיעול וליחה מרובה נדירים במחלת האסבסטוזיס. בבדיקה גופנית, ניתן למצוא בשלבים מתקדמים יותר של המחלה חרחורים בבסיסי הריאה ושינויים אופיינים בציפורני כפות הידיים (Clubbing). עם ההחמרה במצב הריאתי, יתכנו סימנים של פגיעה בחציו הימני של הלב – בצקות, גודש ורידי צוואר, ועוד.

הפתולוגיה העיקרית המופיעה במחלת האסבסטוזיס היא פיברוזיס (fibrosis) של רקמת הריאה. בפיברוזיס הופכת רקמת החיבור בריאה למשמעותית יותר, הריאה מאבדת מנפחה ומהאלסטיות שלה, ולכן גם התפקוד הנשימתי נפגע.

סימנים אלו מופיעים בבדיקת תפקודי ריאה. הפיברוזיס הראיתי מופיע גם בבדיקות הדמייה – צילום חזה ו – CT של בית החזה. בדגימות רקמה היסטולוגיות (תחת מיקרוסקופ) של רקמת הריאה ניתן לראות גופיפים אופיינים המכונים "גפופי אסבסט" (asbestos bodies) יחד עם סימנים אופיינים לפיברוזיס.

אבחנה סופית מבוססת על המאפיינים שהוזכרו כאן, וחייבת לכלול עדות חד משמעית לפיברוזיס ריאתי, ללא סיבה שמכנעת אחרת למחלה. למרבה הצער, אין כיום טיפול יעיל כנגד מחלת האסבסטוזיס.  לא ניתן לעצור באופן תרופתי את התהליך הפיברוטי בריאה, והריאה מתקדמת באופן חד כיווני אל אובדן תפקוד מוחלט.

כדאי עם זאת, להפסיק עישון, למנוע חשיפה נוספת לאסבסט, לטפל באופן יעיל בזיהומי ריאה המתפתחים על רקע המחלה, ולתת טיפול תומך ראוי – מתן חמצן על פי הצורך וחיסונים שנתיים כנגד נגיף השפעת וחיידק הפנומוקוק.

נזקים נוספים לריאה נגרמים מחשיפה לאסבסט

כפי שהוזכר, מלבד מחלת האסבסטוזיס, נזקים אחרים יכולים להופיע בריאות בעקבות חשיפה לאסבסט. הפגיעה הקשה מכולם היא מחלה סרטנית שקשרוה לחשיפה.

אסבסט מגביר את הסיכון לחלות במספר סוגים של גידולי ריאה: גידולי ריאה מסוג "תאים קטנים" (Small cell carcinoma), גידולי ריאה מסוג "תאים לא קטנים" (Non Small cell carcinoma), ובייחוד גידול ממאיר נדיר למדי שנקרא מזותיליומה (Mesothelioma). גידול ממאיר זה מופיע שנים רבות לאחר החשיפה לאסבסט, הוא אגרסיבי מאוד, וקשה לטיפול.

חשיפה לאסבסט יכולה לפגוע גם בפלאורה (קרום הצדר), מעטפת הריאה. חשיפה לאסבסט יכוהל לגרום להופעת "פלאקים" בפלוארה, שניתן לזהות גם בצילום חזה פשוט. לעיתים מופיע נוזל פלוארי, שאיננו קשור למחלה ממאירה או מחלה מסכנת חיים אחרת בריאות.

ראו גם:

הידעתם כי מנועי דיזל תורמים לסרטן הריאות? מידע על מחקר שבחן זאת

סרטן ריאות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן