
בדיקה זו היא בעלת חשיבות רבה ביותר שכן היא מאפשרת לרופא לראות את הלב ולקבל מידע נוסף לגבי פעילותו לעומת המידע שניתן להסיק מבדיקה גופנית בלבד. לבדיקת אולטרסאונד ללב שני יתרונות חשובים על בדיקות הדמיה אחרות. הראשון הינו שבבדיקה זו אין קרינה והשנייה היא שאפשר לעשות את הבדיקה כאשר הלב פעיל ובתנועה דבר שיכול להקשות על קבלת תמונה טובה באמצעי הדמיה אחרים.
מהלך בדיקת אקו לב
את הבדיקה ניתן לעשות במספר דרכים שונות. הדרך הראשונה והנפוצה היא אקו דרך בית החזה. בבדיקה זו ממקם הבודק את מתמר מכשיר האולטרה סאונד על נקודות שונות בבית החזה, שהן, מעל לכלוב הצלעות באזור הצוואר, בין הצלעות ומתחת לצלעות. בדיקה זו לא מצריכה הרדמה והיא מלווה במעט מאוד אי נוחות אם בכלל. כמו בבדיקות אולטרה סאונד אחרות יש צורך בשימוש בג'ל ששמים על העור כדי שהמכשיר יעבוד בצורה מיטבית.
השיטה השלישית – אקו במאמץ
מאחר וישנן בעיות בלב שמופיעות רק בזמן מאמץ כגון מחלות של העורקים הכליליים המזינים את הלב בדם, ניתן לעשות בדיקת אקו לפני ומיד אחרי מאמץ ולהשוות ביניהן. במהלך הבדיקה החולה מבצע פעילות גופנית כגון רכיבה על אופניים או פעילות גופנית על הליכון. בחולים שלא יכולים לעשות פעילות גופנית עקב מגבלות ניתן לתת תרופה אשר תאיץ את פעילות הלב ובכך לדמות מצב של מאמץ גופני.
לבדיקת אקו דרך בית החזה אין צורך בהכנה מיוחדת. לבדיקה דרך הושט יש להיות בצום מספר שעות לפני הבדיקה. כמוכן לא ניתן לנהוג הביתה לאחר הטשטוש ולכן צריך להיערך להסעה הביתה על ידי אדם אחר. לבדיקת מאמץ מומלץ להביא ביגוד נוח לביצוע פעילות גופנית.
תופעות לוואי וסיכונים
בדיקת האקו בודקת דברים רבים ומכאן שיכולות להיות תוצאות תקינות או פתולוגיות. הבדיקה יכולה לזהות בין השאר בעיות מבניות מולדות למשל אי סגירת מחיצות הלב. בחולים לאחר התקף לב ניתן לקבל מידע על תפקוד הלב, בעיקר תפקוד החדר השמאלי, ועל תפקוד פעולת המשאבה של הלב. בחולים עם בעיות מסתמיות ניתן להעריך את חומרת ההיצרות ולתכנן טיפול בהתאם.