ברונכיטיס כרונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

עישון גורם לברונכיטיס

עישון גורם לברונכיטיסברונכיטיס כרונית היא הפרעה בדרכי האוויר הנגרמת כתוצאה מעישון ונחשבת לאחת משתי מחלות ה-COPD.

המחלה מוגדרת כשיעול ליחתי הנמשך 3 חודשים בשנה במשך שנתיים ברציפות. הסיבה הנפוצה ביותר לברונכיטיס כרונית היא כאמור עישון, הגורם לפגיעה בלתי הפיכה בדרכי האוויר.

הרעלים השונים הנמצאים בעשן הסיגריות והגזים השונים גורמים לשינויים כרוניים המובילים לפתולוגיה הגורמת לברונכיטיס הכרונית.

מהם הסימנים של ברונכיטיס כרונית?

קיימים מספר סימנים עיקריים המופיעים אצל חולי ברונכיטיס כרונית:

  • שיעול פרודוקטיבי, המופיע עם הוצאת ליחה. מלבד זאת חולים אלה יכולים לסבול מגודש בגרון וליחה רבה גם ללא שיעול.
  • הרגשת עייפות קשה – נובעת בעיקר מקשיי הנשימה והירידה בריווי החמצן בדם.
  • קוצר נשימה – המאפיין העיקרי של כל מחלות הריאה החסימתיות. חולי בורנכיטיס כרונית סובלים מקשיי נשימה קשים ביותר המתבטאים בהרגשה ש"אין אוויר" ובשיעול רב.
  • אי נוחות בחזה – הגודש הריאתי והפגיעה ברקמת הריאה עשוי ליצור כאב ואי נוחות באזור החזה.
  • מראה אופייני – חולי ברונכיטיס כרונית מתוארים כ- "Blue Bloaters", והם בעלי מראה אופייני הכולל השמנת יתר וכיחלון. לעומת חולי האמפיזמה המתאמצים מאוד בתהליך הנשימה ומבזבזים אנרגיה רבה על מנת לספק לגופם את החמצן הנדרש, חולי הברונכיטיס הכרונית לא מפצים על הפגיעה החסימתית ומפתחים כיחלון ובהמשך אי ספיקת לב ימנית.

בדיקות לאבחנת ברונכיטיס כרונית

למרות שעיקר האבחנה של ברונכיטיס כרונית היא על פי ההגדרה הקלינית (שיעול פרודוקטיבי במשך 3 חודשים בשנה למשך שנתיים רצופות), קיימות מספר בדיקות המאפשרות להעריך את מצב הריאות ולשלול מחלות אחרות.

  • צילום חזה – מאפשר לשלול מחלות הגורמים לסימנים דומים כמו דלקות ריאות, גוף זר, מחלות של רקמת החיבור וכו'.
  • בדיקת ספירומטריה – בדיקת תפקודי ריאה מאפשרת להעריך את נפח האוויר בריאות ולבדוק את היכולת לשאוף אותו ולנשוף אותו. מאפיינים חסימתיים המתבטאים בברונכיטיס כרונית הם FEV1 נמוך וכמו כן יחס FEV1/FVC נמוך גם כן. במידה ותוצאות הבדיקה אינן תקינות, לעתים מבצעים אותה שוב לאחר שאיפת מרחיבי סימפונות, ובדרך זו שוללים אסתמה.

הטיפול בברונכיטיס כרונית

הטיפול בברונכיטיס כרונית דומה מאוד לטיפול באמפיזמה, ובדומה לה לא יכול לרפא את המחלה אלא רק לשפר את הסימפטומים השונים ולמנוע את התדרדרות המצב.

  • הפסקת עישון – הדבר החשוב ביותר אצל חולי COPD בכלל וברונכיטיס כרונית בפרט הוא הפסקת עישון. העישון הוא הגורם העיקרי להופעת המחלה, ואדם החולה בברונכיטיס כרונית וממשיך לעשן מגדיל את הסיכון להחמרת המצב. הפסקת עישון אמנם לא תוביל לריפוי המחלה, ואף לא תחזיר את מצב הריאות לקדמותו אך תמנע את התקדמות המחלה.
  • תרופות – טיפול תרופתי במרחיבי סימפונות המסופקים על ידי משאפים נפוץ מאוד אצל חולי ברונכיטיס כרונית. תרופות אלה מרחיבות את דרכי האוויר ומספקות כניסת אוויר טובה וקלה יותר, ובכך מקלות על הסימפטומים הושנים. מלבד המשאפים, לעתים מטפלים בחולי ברונכיטיס כרונית גם בסטרואידים (בשאיפה או בכדורים) על מנת למנוע את התהליך הדלקתי המוביל להופעת הסימפטומים.
  • שימוש בחמצן – כאשר סימני המחלה מחמירים, ניתן להשתמש בחמצן על מנת להגדיל את ריוויו בדם. חולי ברונכיטיס כרונית מתקשים מאוד לנשום ולספק לגופם חמצן בצורה טובה, ולכן אספקת חמצן ממקור חיצוני מקלה מאוד על סימני המחלה.
  • שיקום ריאתי – טיפולי פיזיותרפיה שונים מספקים שיפור בטכניקה הנשימתית ועוזרים בהקלה על תהליך הנשימה. על חולי ברונכיטיס כרונית לעבור טיפולים מסוג זה על בסיס קבוע על מנת להקל על תפקודי הנשימה שלהם ולשפר את איכות החיים.

אולי יעניין אותך גם:

כיצד משפיע נגיף קורונה על ריאותיהם של חולי ריאה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן