מחלות דמויות נפחת הן מחלות הגורמות להיפראינפלציה של הריאות ללא פגיעה רקמתית. בניגוד למחלת הנפחת, בה נגרם הרס רקמתי נרחב שמוביל לניפוח המוגבר, במחלות דמויות הנפחת אין פגיעה רקמתית והניפוח נגרם בשל סיבות אחרות.
סוגים של מחלות דמויות נפחת
נפחת מפצה
זהו מצב בו בית החזה מתרחב כתוצאה מהתרחבות נאדיות באזור מסוים. בנפחת המפצה לא מופיע הרס של רקמת הריאה ודפנות הנאדיות נשארות שלמות, אך נגרמת היפראינפלציה ובית החזה מתרחב ומקבל מראה של "דמוי נפחת".
בכל המצבים, הריאה מתנפחת יתר על המידה על מנת לפצות על ההפרעה הרקמתית והבעיה בתהליך הנשימה.
נפחת סנילית
גם במקרה זה אין פגיעה פיזית ברקמת הריאה, והניפוח נגרם על רקע "הזדקנות" טבעית של הריאות.
נפחת אינטרסטיציאלית
במצב זה, מופיעה התנפחות של בית החזה בגלל דליפת אוויר אל רקמת האינטרסטיציום – רקמת החיבור של הריאה המפרידה בין דרכי האוויר השונות.
כמו כן, הנפחת יכולה להופיע אצל חולי שעלת המשתעלים בצורה אגרסיבית אשר גורמת לקרע של רקמת הריאה או לאחר הנשמה ממושכת בלחץ גבוה. גורמים אלה מובילים להרס של דרכי האוויר ושכבת האינטרסטיציום, וכתוצאה מובילים לנפחת.
מצבים נוספים
באופן כללי, כל אדם המנפח את ריאותיו יתר על המידה עלול לסבול מסימנים דמויי נפחת. מצבם רבים של הפרעה חסימתית הפיכה (כמו בדלקות ריאה ויראליות) או סיבות אחרות לחסימה עלולים להוביל להתפתחות נפחת. מלבד זאת, קיימים מצבים מולדים הגורמים להופעת חסימה בדרכי האוויר שגם כן יוצרים מצב דמוי נפחת.מאפיינים של מחלות דמויות נפחת
מצב דמוי נפחת הוא סימפטום של מחלות שונות, וטיפול במחלת הרקע הבסיסית יוביל גם לשיפור במצב הנפחת. החולים במחלות אלו סובלים מבית חזה מורחב ("חזה חביתי") ומקשיי נשימה המתאפיינים בצפצופים בהאזנה. ברוב המקרים הגורם העיקרי למצב דמוי הנפחת הוא חסימה של דרכי האוויר הגורמת לכליאת אוויר בתוך הריאות ובית החזה. בדיקת תפקודי ריאה של חולים אלה תראה נפח אוויר גבוה בבית החזה וסימנים נוספים של מחלה חסימתית (כמו FEV1 נמוך ויחס FEV1/FVC נמוך גם כן).המשך הטיפול בחולים עם מחלות דמויות נפחת
במקרים רבים, המצב דמוי הנפחת הוא מצב חולף, ולאחר טיפול במחלה המקורית רקמת הריאה חוזרת לתפקוד תקין ללא סימנים אמפיזמטוטיים. עם זאת, חשוב לזכור שבמידה והמצב נמשך תקופה ארוכה יש לערוך בירור מלא לגבי הגורמים לבעיה.מחלת האמפיזמה היא מחלה המופיעה בהדרגתיות, ופוגעת בעיקר במעשנים או בכאלה החשופים לחומרים מזיקים, ולכן חשוב לאבחן אמפיזמה "אמיתית" ולטפל בה בהתאם.