גם כיום, אנשים רבים עדיין מתייחסים לקורונה כאלה "לא יותר משפעת". אבל מדובר במחלה מסוג אחר לגמרי ואם כבר ניתן להשוות אותה למחלות אחרות, אחרי שהיא דומה יותר למחלת סארס. לא כל השלכות המחלה לטווח הארוך ידועות ויש עדיין לא מעט שטחים לא ממופים, אך חלק מההשפעות ההרסניות של הנגיף ידועות היטב. בדקנו איך הנגיף משפיע על הריאות ועד כמה השפעתו יכולה להיות הרסנית.
מה באמת קורה בריאותיהם של חולי קורונה?
לאחר שחולה נדבק בקורונה, עשוי הנגיף להגיע מהר למדי דרך מערכת הנשימה לתוך הריאות. כפי שקורה במחלות וויראליות אחרות, הנגיף חודר לתוך תאים בגופו של החולה לצורך התרבות. במקרה של קורונה, דבר זה מתרחש בעיקר בתוך הריאות. בתהליך השכפול של הווירוס, תאי ריאה לא רק מביאים להתרבות של נגיף הקורונה בגוף אלא גם נהרסים ומתים. התאים המתים ביחד עם תסמינים נוספים כגון גודש עקב תהליכים דלקתיים, גורמים לסימפטומים כגון שיעול, קוצר נשימה וכדומה. התהליך הדלקתי, שבו הגוף מנסה להתמודד עם גורם המחלה, הוא זה שמביא לעליה החום בקרב אחוז ניכר מהחולים.
מה ניתן ללמוד ממחקרים אחרונים על השפעת הקורונה על הריאות?
מחקרים חדשים מגלים שווירוס הקורנה עשוי לפגוע בריאות בצורה רב מוקדית. בקרב חולים בסיכון זיהום מתפשט מהר, ולא בריאה אחת אלא בשתיהן. החולים קשה עשויים להזדקק למכונת הנשמה אך לעיתים גם זה איננו מספיק. חולים שמצבם קריטי סובלים מכשל של מערכת הנשימה. ריאותיהם קרסו, הם עשויים להידרש לטיפול אגרסיבי אף יותר על מנת לספק לגוף חמצן ולסלק את הפחמן הדו חמצני.
האם רק חולי ריאות הופכים למדבקים?
השפעת הקורונה על החולים מתמקדת בעיקר בריאות. בתור מחלה ריאה המקושרת עם דרכי הנשימה, חלק מהחולים נוטים להשתעל, להתעטש וכך רסיסי הרוק גורמים להדבקה (זהו נגיף הנישא באוויר). יחד עם זאת, הולכים ומצטברים המקרים שבהם המחלה גורמת לנזקים נוספים, מעבר לפגיעה בריאות. לדוגמא פגיעה בכליות, עלית הסיכון לשבץ ועוד. אך האם רק החולים שמפתחים שיעול או פגיעה בריאות הופכים למדבקים? קרוב לוודאי שלא.
מקורות:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019