השתלת ריאה היא פרוצדורה כירורגית בה מחליפים ריאה חולה בריאה בריאה אשר מגיעה מתורם. ברוב המקרים השתלת הריאה היא הליך המשפר באופן משמעותי את תפקודי הריאה והנשימה, אך החולים נאלצים להמתין זמן רב עד הגעת ריאה להשתלה.
בדומה לניתוחי השתלה אחרים, להשתלת הריאה על החולים להשתמש עד סוף חייהם בתרופות לדיכוי מערכת החיסון על מנת להימנע מדחיית הריאות. תרופות אלו כוללות תופעות לוואי שונות ומשפיעות מאוד על חיי המושתלים.
השתלת ריאה מהחי אפשרית במקרים של תרומת אונה אחת משני תורמים (יש צורך ב-2 אונות על מנת לחיות) או במקרים בהם משתילים אונה בילד.
במקרה של סרטן הריאה, השתלת ריאה מתבצעת כאשר מדובר בגידול ממוקם שלא התפשט לאיברים סמוכים או שלח גרורות ובמידה והמועמד מתאים לטיפול מבחינה בריאותית.
תהליך התאמת הריאה למושתלים
- התאמה בין סוגי דם – חיונית על מנת לצמצם את התגובה החיסונית של המושתל בריאה הנתרמת.
- התאמה בגודל האיבר – על ידי בדיקות שונות מעריכים את גודל הריאות אצל המועמדים להשתלה, וזאת על מנת לאפשר השתלה של ריאות בגודל מתאים. יש לזכור שחלל בית החזה מוגבל, וריאה גדולה מדי לא תתאים פיזית, בעוד ריאה קטנה מדי עלולה לפעול בצורה פחות טובה.
- חומרת מחלת הריאות של המושתל – במקרה של סרטן הריאות, מנסים להימנע מהשתלת ריאה במידה ומדובר בגידול מפושט שעלול להגיע בחזרה אל הריאה הנתרמת. ברוב המקרים, הריאה המושתלת מגיעה לאחר ניתוח לכריתת ריאה והוכחה שסרטן הריאות נעלם.
- בריאות כללית אצל המושתל – הניתוח להשתלת הריאה קשה ומורכב, ועל כן חשוב מאוד שהמועמד להשתלה יהיה בבריאות תקינה שתאפשר לו לעבור את הניתוח ואת השיקום. במקרה זה על הנבדק להוכיח שהפסיק לעשן ומבצעים בדיקות שונות במטרה להעריך את בריאותו הכללית.
תהליך הניתוח
הניתוח להשתלת ריאה מתבצע כמובן בהרדמה כללית ונמשך 4-8 שעות במקרה של ריאה בודדת, ו- 6-12 שעות במקרים של השתלת ריאה כפולה.
.לאחר מכן משתילים את הריאה החדשה ומחברים אותה לכלי הדם והסימפונות על מנת לאפשר את פעילותה התקינה. בחלק מהמקרים משתמשים במכונת לב ריאה שעוזרת לחמצן את הדם בזמן הניתוח.
לאחר הניתוח החולים מועברים בדרך כלל ליחידה לטיפול נמרץ, שם הם מונשמים ונמצאים במעקב צמוד אחר התאוששותם. לאחר שהמצב הכללי משתפר, עוברים המושתלים למחלקה, שם מאושפזים 1-3 שבועות בהתאם לקצב התאוששותם.השימוש בתרופות נוגדות דחייה
לאחר ההשתלה על המטופלים להשתמש באופן קבוע במשך כל חייהם בתרופות נוגדות דחייה. אלה תרופות המדכאות את מערכת החיסון ומונעות ממנה לתקוף את הריאה המושתלת ולגרום לדחייתה. הפסקה בנטילת התרופות תגרום כמובן לדחיית השתל, ובמקרה זה אף עלולה להביא למוות. השימוש בתרופות אלה אינו נעים וכולל תופעות לוואי קשות, כמו דיכוי מערכת החיסון ורגישות למזהמים, שיעור יתר, עלייה במשקל, אקנה ובעיות במערכת החיסון.עם זאת, תרופות אלה חיוניות, וללא שימוש קבוע בתרופות הסיכויים להישרדות נמוכים מאוד.
ראו גם:
הידעתם כי מעשנים כבדים יכולים לתרום את ריאותיהם? הכל על המחקר שבחן זאת