מניעה של זיהומים בציסטיק פיברוזיס
ציסטיק פיברוזיס (Cystic fibrosis- CF) היא מחלה תורשתית המשפיעה על איברים רבים בגוף, ובייחוד על הריאות ובדרכי הנשימה. הצטברות של ריר בסימפונות עלולה להביא לזיהומים כרוניים מסוכנים וקשים בחולים הסובלים מ – CF.
למרות טיפול אינטנסיבי, זיהומים בדרכי הנשימה מהווים עדיין מקור מרכזי של תמות והתחלואה בחולי CF. מחלת CF נפוצה במיוחד ביהודים ממוצא אשכנזי, ולכן שכיחה בישראל.
זיהומים ריאתיים בחולי CF נוטים לפתח עמידות לתרופת אנטיביוטיות מרובות, לאור מחזורי טיפול אורכים וממושכים. חיידקים שפתחו עמידת לאנטיביוטיקה טובורמיצין (Tobramycin) יכולים להגיב לטיפול אנטיביוטי באזטרונם, ולכן זו תרופה שימושית ויעילה במצבים אלו.
תרופות חדשות לחולי COPD
הנזק של חומרים טוקסיים בעשן הסיגריות מביא להפעלה של תגובה דלקתית בדרכי הנשימה, הרס של נאדיות היראה, והפרשות מרובות.
למרות שאין טיפול מרפא למחלה, קיימות תרופות רבות שיכולות להביא לשיפור סימפטומטי בחולים, להקלה על קוצר הנשימה, ואולי גם להפחית את תדירות האירועים החריפים והאשפוזים הנלווים אליהם.
תרופות אלו פעולות במספר מנגנונים: אגוניסטים לקולטני ביטא הן תרופות שפועלות על קולטנים הנמצאים במקומות שונים בגוף, וגם בשריר המצוי בדופן הסמפונות.
הפעילות של התרופה על הקולטנים מביאה להרפיית השריר והרחבת הסמפונות – וכך מקלה את ההיצרות בדרכי הנשימה. סטרואידים פעולים על ידי הפחתת התגובה הדלקתית בסמפונות, והפחתת הבצקת. תרופה חדש שאושרה לשימוש בסל הבריאות החדש היא רופלומילסט (Roflumilast, ובשם המסחרי המקובל: Daliresp – דלירספ). תרופה זו פועלת על ידי עיכוב של האנזים שנקרא פוספו-די-אסטרז מסוג 4 (PDE-4 inhibitor). הפעילות של אנזים זה קשורה גם היא למצב השריר בדופן הסימפונות, ומשערים שהתרופה היא בעלת אפקט אנטי – דלקתי המסייע להרחבת דרכי הנשימה. התרופה אושרה לשימוש בחולים עם מדד חסימתי (המכונה FEV1) הנמוך מ – 50% מהמספר המצופה בהתאם לגיל ולמין, ועם שתי התלקחויות חריפות או יותר במהלך השנה האחרונה. מלבד תרופה זו, אושרו תרופות אחרות המכילות שילובים חדשים של תרופות קיימות לטיפול ב- COPD: Ultibro breezhaler, המכיל שילוב של Indacaterol ו – Glycopyrronium, ומשאף המכיל שילוב של Vilanterol ו – Fluticasone (אגוניסט ארוך טווח לקולטני ביטא עם סטרואידים, נקרא בשם המסחרי רלבר – Relvar).תרופות לחולי אסטמה
אסטמה היא מחלה נפוצה, ובדומה ל – COPD מופיעה בה תבנית חסימתית של דרכי הנשימה התחתונות. בניגוד ל – COPD, אסטמה לא מופיעה בעקבות נזקי העישון, אלא היא מחלה נפוצה שהרקע לה נובע, ככל הנראה, מפעילות בלתי תקינה של מערכת החיסון. רגשיות יתר של מערכת החיסון גורמת לתגובה דלקתית אלרגית בדרכי הנשימה, המביאה להיצרותן. בדומה ל – COPD, גם באסטמה הטיפול המקובל כולל שילובים שונים סטרואידים נשאפים ומפעילים של קולטני ביטא, שנועדו להרחיב את סמפונות הריאה. בסל הבריאות החדש של שנת 2014 הוכללו לטיפול באסטמה שילובים חדשים של סטרואידים ואגוניסטים לקולטני ביטא. שילובים שונים קיימים בשוק התרופות מזה זמן רב, ולעיתים יש יתרונות קלים לשילובים שונים. השילובים החדשים שאושרו בסל הבריאות הם:- רלבר (Relvar) – שילוב של סטרואידים נשאפים מסוג פלוקטזון (Fluticasone) עם אגוניסטים לביטא – וילנטרול (Vilanterol)
- פוסטר (Foster) שילוב של סטרואידים (Beclomethasone) עם אגוניסט לביטא (Formoterol)
- פלוטיפורם (Flutiform) שילוב נוסף של סטרואידים (Fluticasone) ואגוניסטים לביטא (Formoterol).