תפקיד המשאף לחולים באסתמה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

משאף

משאףמשאף הוא כלי שימושי מאוד לטיפול באסתמה, המאפשר להחדיר תרופות אל מערכת הנשימה באמצעות שאיפה בלבד. המשאף הוא כלי פלסטיק המכיל תרופות מסוגים שונים (בעיקר סטרואידים ומרחיבי סימפונות).

במהלך השימוש במשאף, כמות מדודה של תרופה עושה את דרכה אל מערכת הנשימה והריאות.

היתרון הגדול שבשימוש במשאף הוא מיקוד רב בשימוש בתרופה – בזכות המשאף ניתן להכניס את התרופה בצורה מדויקת וממוקדת אל הריאות ודרכי הנשימה.

בזכות זה, פיזור החומר מתבצע באתר המטרה בלבד ותופעות הלוואי מועטות.

אי לכך, לעומת טיפול סיסטמי השימוש במשאף חשוב מאוד אצל חולי אסתמה וחולים במחלות ריאות אחרות, מכיוון שהוא מאפשר לנצל את התרופות באופן מרבי ועם מינימום תופעות לוואי (שימוש סיסטמי בונטולין גורם להאצת קצב הלב ולתופעות נוספות ושימוש סיסטמי בסטרואידים לא מומלץ לטווח הארוך בגלל תופעות לוואי קשות ביותר).

החומרים הנמצאים במשאפים

משאפים לטיפול באסתמה כוללים שימוש בשני סוגים של תרופות:

  • מרחיבי סימפונות – כמו ונטולין ואירובנט מבצעים פעילות של הרחבת סימפונות, המונעת את התקף האסתמה ומביאה להפסקתו במקרים של התקף חריף.
  • סטרואידים – כמו בודיקורט, הפועלים על התהליך הדלקתי המתווך את התקף האסתמה ועוזרים מאוד במניעת התקפים.

הדרך הנכונה להשתמש במשאף

קיימת חשיבות רבה לשימוש נכון במשאף הונטולין, ועל משתמשים חדשים להתאמן על הפעולה מספר פעמים עד שלומדים לתפעל את המכשיר בצורה נכונה ויעילה. כל רופאי הריאות ורוב רופאי המשפחה מחזיקים במרפאה מכשירים ייעודיים לאימון השימוש במשאף, אשר באמצעותם ניתן ללמוד להשתמש במכשיר כראוי.

בדרך כלל רצוי שבן משפחה יהיה נוכח בהסבר על המשאף על מנת לעזור בשימוש בו בבית במקרה של הופעת בעיות בשימוש.

שלבי השימוש במשאף הם:

  1. הסרת הפקק וניעור המשאף.
  2. נשיפה חזקה החוצה – תפקידה לרוקן מהריאות את האוויר ולאפשר כניסת כמות חומר גדולה.
  3. קירוב המשאף לפה כאשר הפקק מוטה כלפי מעלה וסגירת השפתיים סביב פיית המשאף
  4. שאיפה עמוקה של תוכן המשאף – מתבצעת תוך כדי לחיצה על הפקק שבקצה המשאף.

אביזרים נוספים

קיימים אביזרים נוספים העוזרים לשימוש במשאף ולפיזור נכון של החומר תוך כדי השאיפה. אביזרים אלה שימושיים בעיקר כאשר מדובר בילדים קטנים, שאינם מצליחים לבצע את פעולת השאיפה והשימוש במשאף בצורה טובה. האביזרים החשובים לשימוש במשאף הם:

מסכה

נקראת גם ספייסר או אקסטנשיין ומשמשת ילדים בגילאים 2-4. בגילאים אלה הילדים לא מצליחים לבצע שאיפות עמוקות ואינם מצליחים להשתמש במשאף כראוי.

המסכה עוזרת לפזר את החומר בצורה נכונה וטובה ומשפרת באופן משמעותי את תוצאות הטיפול בתרופה.

השימוש במסכה מתבצע על ידי חיבור המשאף למסכה, הצמדתה אל האף והפה ולחיצה. לאחר מכן יש לאפשר לילד 5-10 נשימות על מנת להבטיח פיזור מתאים של החומר.

בעבר, הטיפול היחיד בילדים קטנים הסובלים מאסתמה היה מכשיר אינהלציה, אך בזכות השימוש במסכה ניתן לספק גם לילדים קטנים טיפול מהיר ויעיל באמצעות משאף.

טורבוהלר

מכשיר המשמש בעיקר ילדים בגיל בית הספר, הטוען את החומר באמצעות סיבוב. השימוש מתבצע בקלות על ידי סיבוב הגלגלת עד שמיעת קליק, ריקון הריאות ושאיפה. לאחר סיום השאיפה יש להחזיק את האוויר בריאות מספר שניות.

דיסקוס

סוג נוסף של מכשיר השונה בצורתו מהמשאף אך מספק טיפול דומה. מתאים בעיקר לילדים מעל גיל 4.

חשיבות הטיפול הנכון במשאף

הטיפול הנכון במשאף חשוב ביותר להצלחת הטיפול. במקרים שהשימוש מתבצע בצורה שגויה, התרופה לא מגיעה בצורה טובה אל הריאות ולא משיגים תוצאות טובות.

בכל מקרה של שאלות או תהיות יש להגיע אל רופא המשפחה לקבלת הדרכה חוזרת בנוגע השימוש במשאף.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן