מדריך בדיקת ניקור ריאתי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת ניקור ריאתי

בדיקת ניקור ריאתימספר סיבות נפוצות מובילות את הרופא להמליץ על ביצוע בדיקות ריאות הידועה כ"ניקור ריאתי". הבדיקה, שנעשית על פי רוב בבית חולים, נחשבת לבדיקה פולשנית אם כי אין מדובר בניתוח ממש. להלן נבין מהן הסיבות המרכזיות המובילות לבדיקה מסוג זה, נבין אילו הכנות אם בכלל יש לעבור לפני ההליך, כמה זמן אורך הניקור, משמעות התוצאות ועוד.

אילו מחלות ניתן לזהות בבדיקת ניקור ריאתי?

בדיקת ניקור ריאתי מבוצעת בריאות ולמעשה – בחלל המקיף את קרום הריאה. במהלך הבדיקה מבוצעת דקירה (ניקור) במזרק ייעודי לצורך שאיבה כמות מסוימת של נוזל. לעיתים, התהליך הינו טיפולי, כאשר קיים עודף של נוזל המקשה על הנשימה או מוביל לכאבים אולם על פי רוב, מטרת ההליך היא לאתר או לשלול את קיומן של מחלות שונות.

הנוזל שנאסף מאפשר זיהוי מחלות כגון אי ספיקת לב, למשל. אי ספיקה באה לידי ביטוי בהצטברות תפליט ייחודי באזור הפליאורלי. מלבד אי ספיקת לב, בדיקה מסוג זה יכולה לאתר מחלות דלקתיות כגון דלקת ריאות או שחפת. אופי הנוזל יכול להעיד גם על מצבים רפואיים נוספים, כגון התפתחות גידול סרטני.

מהן ההכנות הנדרשות לפני ניקור ריאתי?

הליך ניקור ריאתי איננו מסובך או מורכב במיוחד, אולם הוא מחייב קבלת הפניה מרופא. לפני ביצוע הבדיקה יש להמציא בדיקות קודמות שבוצעו ואשר יש להן רלוונטיות להליך, כגון CT או MRI, צילום ריאה, בדיקות דם. יש לדווח במידה וישנה בעיה בקרישת הדם, דבר שעשוי להפוך את הבדיקה לבלתי אפשרית.

אם הנבדק נוטל בהווה תרופות למניעת קרישה (כדוגמת אספירין, למשל) יתכן ויהיה צורך להפסיק את נטילתן לפני הבדיקה. עם זאת, מהלך כזה מחויב להתבצע אך ורק בתיאום עם הרופא המטפל.

מהלך הבדיקה: ללא אשפוז

בדיקת ניקור ריאתי אינה מבוצעת בהרדמה מלאה (זו גם הסיבה לכך כי אין צורך לצום לפני כן). בשל העובדה כי מדובר בהליך פולשני, על הנבדק לחתום על טופס הסכמה. לאחר מכן, מבצעים חיטוי של האזור שבו מבצעים את הניקור וכן מבצעים אלחוש מקומי.

את הבדיקה מבצעים לא בשכיבה אלא בישיבה ומקובל כי אזור הניקוד הינו בחלל בית החזה, בין הצלעות, בחלק האחורי או הצידי של הגוף. את המחט מחדיר הרופא במדויק אל החלל שבין קרומי הריאות (פלאורה) ואז מתבצעת השאיבה של הנוזל. ההליך כולו איננו ארוך, נמשך כחצי שעה לערך.

בדיקת ניקור ריאתי על פי רוב איננה כרוכה באשפוז. לאחר גמר הבדיקה יבדוק הרופא כי המטופל חש בטוב ובהנחה שהכל כשורה, ישוחרר הנבדק לביתו. המטופל יקבל הסבר על תופעות לוואי אפשריות והנחיות כיצד לנהוג. מעט אי נוחות בזמן הנשימה עשויה להתקיים ובדרך כלל אין הדבר מהווה בעיה. במידה ומזהים דימום או כאשר נוצרה בועת אוויר סמוך לריאה בשל הניקור יושאר הנבדק למעקב בהתאם להחלטת הרופא. במידה ולאחר השחרור ישנה עליה בחום הגוף, אם חווים כאב חד או שמופיע דימום ניכר, יש לדווח מיידית לרופא.

משמעות התוצאות

לאחר ביצוע הניקור שולחים למעבדה את הנוזל שנאסף, בכמות של עשרים עד ארבעים  מיליליטר ברוב המקרים. בהתאם למרכיבי הנוזל ניתן להחליט האם נדרשות בדיקות נוספות לזיהוי מחלות אפשריות.

למשל, אם נמצאה תכולת חלבונים רבה בנוזל, הרי שהדבר עשוי להצביע על מחלה דלקתית או גידול סרטני. אי ספיקת לב או חסימה בריאות מסוג תמט, יביאו למצב הפוך, של תפליט ריאה דל מאוד בחלבון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן