צילום חזה ומה אפשר ללמוד ממנו על הריאה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

צילום

צילוםצילום חזה הוא אמצעי הדמייה פשוט ומהיר, שנמצא עדיין בשימוש נרחב ביותר בבתי החולים ובמרפאות בכל רחבי העולם. בצילום חזה מעבירים קרני רנטגן אל מול בית החזה של החולה.

הקליטה השונה באיברים שונים ובחומרים שונים מאפשרת להבחין בפרטי המבנה של איברים הנמצאים בבית החזה, ולסייע באבחנת מחלות שונות.

פענוח של צילום חזה הוא מיומנות אותה רוכש הרופא במהלך לימודי הרפואה, והיא מאפשרת לו להעריך בצורה מהירה מצבים רפואיים רבים.

בדיקות הדמיה מתקדמות יותר הנמצאות בשימוש כוללות בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT – צילומי רנטגן בחתכים מרובים) ובדיקת תהודה מגנטית (MRI).

צילום חזה פשוט נעשה בשני מנחים- במבט אחורי קדמי (PA), ובמבט צדדי (לטרלי). נקודות המבט השונות מאפשרות תמונה טובה ואינטגרציה של המידע המתקבל משני הצילומים.

האיברים העיקריים שבהם ניתן להבחין בצילום חזה הם הלב, הריאות, חלל המייצר (מדיאסטנום), אבי העורקים וכלי דם גדולים אחרים בחזה, הצלעות, עצמות גדולות שמסביב לבית החזה, קנה הנשימה, והסרעפות.

מחלות ומצבים ריאתיים שונים שניתן להבחין בהם בצילום חזה

מחלות ריאה רבות מותירות סימן בר אבחנה בצילום חזה פשוט. לעיתים קרובות צילום חזה לא מספיק לאבחנה סופית של המחלה, אבל הוא מספק רמזים רבי משמעות שמדריכים את הרופא המטפל אל עבר האבחנה הסופית. אלו הם המצבים הרפואיים השכיחים שניתן להבחין בהם בצילום חזה:

שינוי בנפחי הריאה וחזה אוויר

צילום חזה מבוצע בדרך כלל כאשר הנבדק ממלא את ריאותיו באוויר (אינספירציה מלאה). במצב זה ניתן להבחין בגודל הריאות המלאות, ולהקיש מכך על מחלות שונות.

מילוי יתר ריאתי יכול להיות קשור למחלת האסטמה או למחלת הנפחת (אמפיזמה), שבה ניתן לראות באופן אופייני גם אוויר הממלא את החלל שבין עצם החזה ללב. כאשר חולה עובר כריתת של אונה ריאתי או כריתת ריאה מלאה, אפשר להבחין בהפחתה בנפח הריאתי בצד הפגוע.

מחלה נוספת שניתן להבחין בה בצילום חזה היא חזה-אוויר (פנאומטורקס). בחזה אוויר נוצר חור בקרום הפלוארה , ודוחק את חלל הריאה. בצילום ניתן לראות פס דק המסמן את גבול הריאה בבית החזה, שלאחריו נמצא אוויר חופשי.

נוזל ריאתי (פלוארלי)

מחלות שונות (דלקת ריאות, גידולים, אי ספיקת לב) מובילות להצטברות נוזל בין קרומי הפלוארה – נוזל פלוארי. נוזל זה נוטה להצטבר עם כוח המשיכה בתחתית הריאה (בחולה יושב או עומד).

בצילום חזה ניתן להבחין בנוזל הממלא את החלקים התחתונים בריאה, ומטשטש את מראה הסרעפות.

הערכה טובה יותר של הנוזל הפלוארלי מתקבלת במבט על צילום החזה הצידי (הלטרלי), שבה נראות הסרעפות בצורה ברורה יותר.

גודש ריאתי

מחלות שונות גורמות להצטברות דם בכלי הדם הריאתיים, ולעיתים לזליגה של נוזלים מכלי הדם אל רקמת הריאה.

המחלה הנפוצה ביותר המביאה למצב זה היא אי ספיקת לב. בצילום חזה ניתן לראות סימנים אופייניים לגודש הריאתי – הגדלה של כלי הדם, הדגשה של כלי הדם הפונים כלפי החלק העליון בריאה (צפליזציה), מראה דמוי "פרפר" של איזור כניסת כלי הדם לריאות (שערי הריאה), הצטברות נוזל בסדקים עדינים בריאה (קווי קרלי) ועוד.

תהליכים דלקתיים וזיהומיים

מחלות זיהומיות ריאתיות, ובעיקר דלקת ריאות, נותנות תמונה אופיינית של תסנין ריאתי. תסנין ריאתי הוא אזור בריאה המלא בנוזל ותאי דלקת, היוצר תמונה "בהירה" יותר בשדה הריאה השחור.

בצילום החזה אפשר גם להבחין בסימפונות היוצרים "חורים שחורים" בתוך התסנין (ברונכוגרם).

אבחנה של דלקת ריאות וזיהוי של המיקום שלה מתבססים בעיקר על בדיקה גופנית וצילום חזה. מגוון תהליכים בריאה יראו כתסנין: זיהומים חיידקיים, נגיפיים, פטרייתיים, דימום ריאתי ממוקם, גידול, ועוד.

גידולים ממאירים

גידולים ממאירים נראים כגושים מוצקים קטנים או גדולים ברקמת הריאה, עם מראה הדומה לתסנין דלקתי. גידול ממאיר יכול להופיע באזורים שונים בריאה (בקרבה לסימפונות הגדולים, בפריפריה הריאתית), וחשוב לאבחן אותו מוקדם כדי לשפר את יכולות הטיפול והתוצאה האונקולוגית.

מלבד המחלות שתוארו, ישנן מחלות ריאתיות נוספות שניתן להבחין בהן בצילום חזה: מחלות אינטרסציטיאליות, מחלות דלקתיות (למשל: מחלת ווגנר וביטוי ריאתי של דלקת פרקים ראומטית), ועוד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן