תרופה חדשה בשם אופב עשויה למנוע התקדמות מחלות ריאה קשות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תרופה חדשה בשם אופב עשויה למנוע התקדמות מחלות ריאה קשות

מחלות ריאות חמורות מחזיקות בפוטנציאל פגיעה עצום באדם הסובל מהן, שניצב בפני סכנת חיים מוחשית. כל פיתוח או טיפולתרופה חדשה בשם אופב עשויה למנוע התקדמות מחלות ריאה קשות שעשוי להקל על ההתמודדות עם מחלות ריאה ולהקטין את הסיכויים שלהן, לכן, הוא מבורך ולעיתים על תקן פריצת דרך. לאחרונה התבשרנו על תרופה בשם אופב (OFEV), שמחזיקה על פי הדיווחים בפוטנציאל לשנות משמעותית את חייהם של הסובלים ממחלות הריאה החמורות.

OFEV – הכירו את התרופה שעשויה להציע טיפול במחלות ריאה מורכבות במיוחד

המחקר הנוכחי פורסם ב-2019 ובחן את האפשרות שהתרופה אופב, שבמקור משמשת להתמודדות עם המחלת פיברוזיס ריאתי IPF – אותה מחלה ממנה נפטרה נחמה ריבלין ז"ל, רעייתו של נשיא המדינה ראובן ריבלין – עשויה לטפל גם במחלות ריאה מורכבות שטרם נמצא עבורן פתרון יעיל במישור התרופתי. מחלות אלה עלולות להביא להצטלקות של הריאות כאשר הן מתקדמות ומחמירות, אחד המצבים המורכבים שאפשר לחשוב עליהם. מחלות מהסוג הזה עלולות לפגוע בשגרת החיים של הסובלים מהן, שנאלצים להיעזר באופן תדיר בחמצן או להיות מונשמים. מה שחמור לא פחות הוא שתוחלת החיים הממוצעת של החולים הקשים בה עומדת על שלוש וחצי שנים.

במחקר הוצגו נתונים שנראים מעודדים בכל קנה מידה. החוקרים בחנו נתונים מ-153 מוסדות רפואיים ב-15 מדינות, כשאוכלוסיית המחקר הורכבה מ-663 חולים בוגרים שסבלו ממחלת ריאה פיברוטית. החוקרים מצאו כי טיפול בתרופה OFEV הביא להפחתה של כ-70-65% בהתקדמות המחלה ובפגיעה בתפקוד הריאות. החוקרים הבחינו בתופעות לוואי, לרבות שלשולים או נזק שנגרם לכבד, אולם יש שיגידו שהן בטלות בשישים אל מול עצירת ההתפתחות של המחלות החמורות האלה.

תוצאות אלה מצטרפות למחקרים קודמים שמצביעים על היעילות הראויה לציון של אופב. כך למשל מחקר שפורסם -2016, המבוסס על מעקב שנערך למשך שנתיים, הראה כי בכוחה של התרופה להאט את התקדמות מחלת הריאה בכ-40% – ובנוסף הפחתה של ממדי המחלה בקרב חולים בעלי טווח רחב של נפח נשיפה מקסימלית (PVC). התרופה הראתה עקביות גם בתתי קבוצות, כולל כאלה שאינן מגיבות בדרך כלל לטיפולים תרופתיים בצורה יעילה.

עוד ראוי להזכיר מחקר שנערך קודם לכן והראה שהתרופה עשויה להפחית בצורה דרסטית את הסיכוי של האדם לחוות תופעות לוואי עקב טיפולים תרופיים אחרים, כמו גם התלקחויות חריפות (תופעות לוואי ואירועים בעלי פוטנציאל מסכן חיים) הנובעות מתופעות הלוואי.

מה ניתן להקיש ממצאי המחקר?

המחקר המדובר מעלה תובנות חשובות, אולם אין ספק שהוא מצומצם בכל קנה מידה: אוכלוסיית המחקר הרי כללה רק כמה מאות אנשים. בנוסף, ייתכנו שנכנסו למשוואה משתנים מתערבים ושינו את המשוואה. השורה התחתונה היא שאם ממצאי המחקר יתבררו כתקפים גם ב"עולם האמיתי", תהיה זו בשורה משמעותית עבור אלפי ישראלים הסובלים ממחלות קשות.

אסור לשכוח שבמצב הנוכחי, אפשרויות הטיפול במחלות ריאה חמורות מהסוג הזה הן מאוד מצומצמות. הטיפול התרופתי מוגבל עד בלתי קיים, והוא לא יכול לרדת לשורש הבעיה. תרופות אשר מדכאות את מערכת החיסון או סטרואידים, שיכולים להיות יעילים במצבים רפואיים שונים, לא הוכחו כמחוללים אפקט חיובי של ממש במחלות הריאה – בעיה לא פשוטה אם לוקחים בחשבון את תופעות הלוואי הקשות שלהם ואת הסיבוכים החלים בעת נטילה מופרזת או בלתי מבוקרת.

במצב הזה החולים יכולים לקבל אך ורק טיפולים תומכים, באמצעות מתן חמצן, שמקלים מצד אחד את מצבם אולם מהעבר האחר משבשים משמעותית את שגרת החיים שלהם. במקרים מורכבים, ושהפתרונות הניתנים בקו ראשון לא מתגלים כמועילים, אין מנוס מלבצע השתלת ריאה, בהליך מורכב ועמוס סיכונים גם כן.

לקריאה נוספת:
Nintedanib in patients with idiopathic pulmonary fibrosis: Combined evidence from the TOMORROW and INPULSIS® trials

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן